wtorek, 6 marca 2012

Pieczony kurczak na butelce z piwem

Składniki

średni kurczak
piwo, użyłam ½ l Pilsnera (ja daję najtańsze jakie kupię)
2 goździki
ziemniaki
marchew
cebula
pomidorki koktajlowe (to właściwie owoce)
Marynata
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka sosu sojowego, jasnego
sól
pieprz
papryka słodka
kilka kropel tabasco
1–2 łyżeczki rozmarynu 
Przygotowanie
Marynata. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i tak przygotowaną marynata nacieramy całego kurczaka – w środku i na zewnątrz. Wstawiamy do lodówki na 2–3 godziny. Można również zamarynować kurczaka dzień wcześniej.
Usuwamy etykietkę z piwa zanurzając je w ciepłej wodzie. Nadziewamy kurczaka na butelkę, tak aby szyjka butelki wyszła obok szyi kurczaka. Do piwa wrzucamy goździki, podczas pieczenia piwo będzie spływało po mięsie, a goździki dadzą dodatkowy aromat.
Do brytfanki, wokół kurczaka dodajemy grubo pokrojone (tak jak lubicie) warzywa: ziemniaki, marchew, cebulę – skrapiamy je oliwą, posypujemy pieprzem.
Tak przygotowanego kurczaka z warzywami wstawiamy do piekarnika na około 1,5h, temperatura 180 ºC. Możemy odlać trochę piwa do kubeczka i polewać nim kurczaka, w trakcie pieczenia. Na pół godziny przed końcem dodajemy pomidorki koktajlowe.
Smacznego!


2 komentarze:

Domini pisze...

KAsia jakoś się u ciebie kulinarnie zrobiło, wygląda pysznie!

katja pisze...

wiosna to się człowiekowi więcej chce - nawet w kuchni. Kurczak przepyszny, a te warzywa to bajka! Polecam!